Učenička zadruga Listek

Povijest zadruge

Idejna začetnica zadruge “Listek” i voditeljica bila je  Vesna Stančin, učiteljica biologije i  i likovne kulture.

Od samog početka rada zadruge, uz voditeljicu zadruge, različite sekcije vodile su učiteljice razredne nastave – Danijela Šantek, Orlanda Protić, Albina Sokolović i Sanja Zornjak Picer. U radu zadruge sudjelovali su  roditelji zadrugara i brojni vanjski suradnici.

Naša zadruga osnovana je s ciljem razvijanja pozitivnog odnosa učenika prema radu i pozitivne poduzetničke klime u školi a u vrijeme njenog osnivanja u Zagrebu je bilo svega nekoliko učeničkih zadruga.  Radom u našoj zadruzi učenici razvijaju i njeguju radne navike i sposobnosti; poduzetničke vještine, razvijaju osjećaj odgovornosti; potiču inovativnost, kreativnost, samostalnost i potrebu za suradnjom, kao bitnim sastavnicama stvaralačkog odnosa prema radu. Učenici razvijaju i ljubav prema prirodi i vrijednostima koje je čovjek stvorio svojim radom te svijest o nužnosti očuvanja ravnoteže u prirodi i zaštiti okoliša.

Tijekom godina rada naša zadruga je postizala zavidne uspjehe u radu i sudjelovala na mnogobrojnim smotrama, izložbama i događanjima. Obilježavali smo sve značajnije dane u školskoj godini prigodnim izložbama .

Aktivno smo sudjelovali u razvijanju zadrugarstva u Zagrebu, te smo bili domaćini županijskih smotri šest puta (2004., 2005., 2007., 2008., 2009. i 2019. godine).

Od početka rada Učeničke zadruge „ Listek“ do danas sudjelovali smo na petnaest državnih smotri diljem Hrvatske.

Zadruga je 2001. godine bila na Državnoj smotri zadruga u Kaštelima. Godine 2002. bili smo na Državnoj smotri u Biogradu na Moru. U rujnu 2003. godine sudjelovali smo na Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga održanoj u Bedekovčini. Tu smo osvojili prvo mjesto i pravo na sudjelovanje na Državnoj smotri u Poreču.

 U lipnju 2004. godine zadruga Listek je bila domaćin 2. smotre učeničkih zadruga Grada Zagreba. Ponosni smo što smo i 2005. godine bili domaćini 3. smotre učeničkih zadruga Grada Zagreba. Godine 2006. smo osvojili 1. mjesto na smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba i time stekli pravo na sudjelovanje na 18. državnoj smotri u Šibeniku.

Naša zadruga je bila domaćin i 5. i 6. smotre učeničkih zadruga Grada Zagreba gdje smo opet osvojili prvo mjesto te smo sudjelovali i na 19. i 20. državnoj smotri.  Na tim dvjema posljednjim smotrama smo sudjelovali i u natjecateljskom dijelu vezanom uz istraživačke radove iz područja djelovanja zadruge. To su bili istraživački radovi : Markuševec – tako daleko, a blizu, i Markuševec – predvorje Zagreba.

U proljeće  školske godine 2008. / 2009. bit ćemo domaćini 7. smotre učeničkih zadruga Grada Zagreba gdje ćemo prezentirati rad naše zadruge u ovoj školskoj godini.

U svibnju 2006. i 2008.  godine sudjelovali smo na Markovu sajmu koji se odvijao na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Bili smo oduševljeni interesom koji su Zagrepčani i njihovi gosti pokazali za naš rad. Svjedoče o tome i napisi u Večernjem i Jutarnjem listu.

U prosincu 2008. godine smo sudjelovali na prigodnoj prodajnoj izložbi u Narodnom sveučilištu Dubrava gdje smo prodavali radove koji su djelu ruku naših vrijednih zadrugara.

 Naša škola, na čelu s ravnateljem gosp. Žarkom Ćorićem pruža nam veliku pomoć u radu. Zadrugari koji su bili na Državnoj smotri u Poreču 2004. godine su od naše škole dobili na poklon vrijedne knjige kao zahvalu za uspješno predstavljanje škole na državnoj razini. Isto je bilo i za osvajanje prvog mjesta na 3., 5. i 6. smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba i predstavljanje škole na Državnim  smotrama učeničkih zadruga RH. Knjige su dobile i voditeljica zadruge i voditeljice sekcija koje su predstavljale školu.

Tijekom godina stručno su se usavršavali  voditelji i učenici, te su se tako mijenjale te usavršavale i sekcije. Uvodile su se aktivnosti koje su više zanimale nove generacije, no i dalje se nastojalo zadržati vezu s tradicijom i običajima našeg zavičaja. Trenutno radimo u šest različitih sekcija.

Naši zadrugari prvenstveno sudjeluju u radu svoje sekcije, ali isto tako da se tijekom godine po vlastitim željama i sposobnostima uključuju u rad i drugih sekcija. Time želimo omogućiti  zadrugarima da ovladaju  tehnikama rada iz drugih područja. Moramo napomenuti da je to djeci jako drago jer su njihovi interesi raznovrsni. Na ovaj način mogu zadovoljiti svoju želju i interes za rad.

Trenutni voditelj učeničke zadruge je Hrvoje Svaty, prof. likovne kulture, a uz voditelja zadruge su i učiteljice razredne nastave Sanja Zornjak Picer i Marina Škrinjar.

Na kraju želimo napomenuti da su naši zadrugari vrlo vrijedni, odgovorni, uporni i savjesni u radu, da jako vole rad u zadruzi. Nadamo se da će im sposobnosti i vještine koje steknu u zadruzi pomoći u daljnjem školovanju i životu.

Svi učenici koji su zainteresirani za rad u zadruzi su dobro došli!

Skip to content