preskoči na sadržaj
O zadruzi Listek

 


10. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba

U petak, 27. travnja 2012. godine  u OŠ Vukomerec održana je 10. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba. Naša zadruga Listek je sudjelovala s izložbom svojih radova. Osvojili smo 2. mjesto i pravo na sudjelovanje na Državnoj smotri učeničkih zadruga RH koja će se održati krajem listopada ove godine u Promoštenu. Predstavili smo se radovima naših zadrugara. Izgled našeg izložbenog prostora možete pogledati u foto - galeriji.

Rad Listeka odlično su predstavile Melita, Kristina i Lana. 

 

Školska godina 2011 – 2012.

Učeničku zadrugu “Listek” smo osnovali 2002. godine. Radimo od početka na očuvanju okoliša i kulturne baštine. Ove godine proslavljamo 10. godišnjicu rada zadruge.

 Rad je organiziran u 5 sekcija, a to su:

 

1.      Oslikavanje svile i stakla “Kistići”- voditeljica sekcije Mihaela Olujić, 

        profesorica likovne kulture  /učiteljica Helena Jurkezi – zamjena/

2.      Izrada tapiserija  “Smirna”- voditeljica sekcije Danijela Šantek,

         učiteljica razredne nastave

3.      Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta od prirodnih i recikliranih 

      materijala “Eko – etno”- voditeljica sekcije Sanja Zornjak Picer,

         učiteljica razredne nastave

4.      Male pletilje i vezilje “Vunica” - voditeljica sekcije Albina Sokolović,

         učiteljica razredne nastave

5.      Izrada nakita  “Perlice”- voditeljica sekcije Orlanda Protić, učiteljica

         razredne nastave

Tijekom godine u prostoru škole organiziramo prodajne izložbe prigodnih predmeta povodom Božića i Nove godine, Uskrsa i Dana škole. Spremamo se i za X. smotru učeničkih zadruga Grada Zagreba. Tijekom godine izlagat ćemo naše proizvode  na Markovom sajmu i na sajmovima koje organizira Centar za kulturu Dubrava, zimskom - adventskom i proljetnom - uskrsnom eko - etno sajmu . Na  ulazu u školu nalazi se naš izložbeno prodajni prostor gdje svi posjetitelji škole mogu vidjeti i kupiti naše radove.

 

Raspored rada Zadruge:

Srijedom:   ujutro od 11,30 do 13,05

                popodne  od 15,45 – 17,20  ili od 16,35 – 18,10

 

 

 

Učenička zadruga "Listek"je osnovana 6. ožujka 2002. godine. Za osnivanje se pripremala godinu dana. Utemeljitelj je Osnovna škola Vjenceslava Novaka.

U prvoj godini zadruga je brojila 48 zadrugara a svake naredne taj broj je rastao.

Uspjesi naše zadruge

Zadruga je 2001. godine bila na Državnoj smotri zadruga u Kaštelima. Godine 2002. bili smo na Državnoj smotri u Biogradu na Moru. U rujnu 2003. godine sudjelovali smo na Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga održanoj u Bedekovčini. Tu smo osvojili prvo mjesto i pravo na sudjelovanje na Državnoj smotri u Poreču.

 U lipnju 2004. godine zadruga Listek je bila domaćin 2. smotre učeničkih zadruga Grada Zagreba. Ponosni smo što smo i 2005. godine bili domaćini 3. smotre učeničkih zadruga Grada Zagreba. Godine 2006. smo osvojili 1. mjesto na smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba i time stekli pravo na sudjelovanje na 18. državnoj smotri u Šibeniku. Naša zadruga je bila domaćin i 5. i 6. smotre učeničkih zadruga Grada Zagreba gdje smo opet osvojili prvo mjesto te smo sudjelovali i na 19. i 20. državnoj smotri.  Na tim dvjema posljednjim smotrama smo sudjelovali i u natjecateljskom dijelu vezanom uz istraživačke radove iz područja djelovanja zadruge. To su bili istraživački radovi : Markuševec – tako daleko, a blizu, i Markuševec – predvorje Zagreba.

U proljeće  školske godine 2008 / 2009. bit ćemo domaćini 7. smotre učeničkih zadruga Grada Zagreba gdje ćemo prezentirati rad naše zadruge u ovoj školskoj godini.

U svibnju 2006. i 2008.  godine sudjelovali smo na Markovu sajmu koji se odvijao na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Bili smo oduševljeni interesom koji su Zagrepčani i njihovi gosti pokazali za naš rad. Svjedoče o tome i napisi u Večernjem i Jutarnjem listu. U prosincu 2008. godine smo sudjelovali na prigodnoj prodajnoj izložbi u Narodnom sveučilištu Dubrava gdje smo prodavali radove koji su djelu ruku naših vrijednih zadrugara.

 Naša škola, na čelu s ravnateljem gosp. Žarkom Ćorićem pruža nam veliku pomoć u radu. Zadrugari koji su bili na Državnoj smotri u Poreču 2004. godine su od naše škole dobili na poklon vrijedne knjige kao zahvalu za uspješno predstavljanje škole na državnoj razini. Isto je bilo i za osvajanje prvog mjesta na 3., 5. i 6. smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba i predstavljanje škole na Državnim  smotrama učeničkih zadruga RH. Knjige su dobile i voditeljica zadruge i voditeljice sekcija koje su predstavljale školu.

Na kraju želimo napomenuti da su naši zadrugari vrlo vrijedni, odgovorni, uporni i savjesni u radu, da jako vole rad u zadruzi. Nadamo se da će im sposobnosti i vještine koje steknu u zadruzi pomoći u daljnjem školovanju i životu.

 Voditeljica i idejna začetnica zadruge "Listek" je gđa. Vesna Stančin, nastavnica prirode i likovne kulture. Osim nje, u zadruzi rade još četiri učiteljice. To su Danijela Šantek, Albina Sokolović, Sanja Zornjak Picer i Orlanda Protić. 

 

 Učenička zadruga Listek ove školske godine ima 7 sekcija. To su:

1.      Eko mozaik - voditeljica Vesna Stančin, nastavnica prirode i

        likovne kulture

2.      Oslikavanje stakla - voditeljica Vesna Stančin, nastavnica

         prirode i likovne kulture

3.      Izrada tapiserija i makramea - voditeljica Danijela Šantek,

         učiteljica razredne nastave

4.      Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta od prirodnih

      materijala - voditeljica Sanja Zornjak Picer, učiteljica

         razredne nastave

5.      Recikliranje - voditeljica Albina Sokolović, učiteljica razredne

         nastave

6.      Pletenje i vezenje - voditeljica Albina Sokolović, učiteljica

         razredne nastave

7.      Izrada nakita - voditeljica Orlanda Protić, učiteljica razredne

         nastave

Vezano za određene blagdane, npr. Božić i Uskrs u sklopu sekcija izrada ukrasnih i uporabnih predmeta od prirodnih i eko materijala i izrada nakita izrađujemo prigodne ukrase – kuglice za jelku od satne osnove, kaširanih balona a korištenjem salvetne tehnike oživljavamo stare kuglice za božićne jelku.

Cilj i zadaci rada zadruge određeni su u skladu sa školskim planom i programom, zanimanjima učenika kao i potrebama i mogućnostima naše škole. Odgojne zadatke usmjerili smo na pobuđivanje i razvijanje svijesti o nužnosti rada za ljudski život te razvijanju radnih navika, odgovornosti, samostalnosti i suradnje. Također sustavno radimo na razvijanju potrebe očuvanja okoliša kroz sekcije koje se bave iskorištavanjem odbačenih predmeta (stare keramičke pločice, kartonska ambalaža, recikliranje starog papira, iskorištavanje staklenih boca ). Te sekcije postoje od osnutka zadruge. Od školske godine 2004/2005. radimo na očuvanju  narodne baštine kroz učenje pletenja i vezenja kao i izrade tapiserija i makramea. Sekcija izrada nakita  radi od početka osnutka zadruge. Nakit izrađujemo od raznih materijala – nekad je to FIMO masa, nekad glina i glinamol uz upotrebu špage. Umjesto keramičarske sekcije, koju smo morali "ugasiti" kada se pokvarila peć za keramiku, uveli smo novu – izrada eko mozaika od starih keramičkih pločica. Upravo u radu te sekcije smo ostvarili odličnu suradnju s domarom škole koji nam pomaže prilikom obrade podloga za mozaike.

Željeli bi napomenuti da naši zadrugari prvenstveno sudjeluju u radu svoje sekcije, ali isto tako da se tijekom godine po vlastitim željama i sposobnostima uključuju u rad i drugih sekcija. Time želimo omogućiti  zadrugarima da ovladaju  tehnikama rada iz drugih podučja. Moramo napomenuti da je to djeci jako drago jer su njihovi interesi raznovrsni. Na ovaj način mogu zadovoljiti svoju želju i interes za rad.

Također želimo istaknuti da su voditeljice zadužene svaka za svoju sekciju ali se uključuju u rad i ostalih sekcija. Smatramo da na taj način doprinosimo boljem radu u zadruzi jer sve voditeljice mogu djeci objasniti postupak i način rada.

 

          Svi učenici koji su zainteresirani za rad u

zadruzi su dobro došli!

 

 U školskoj godini 2009/2010. došlo je do promjena u zadruzi. Voditeljica zadruge, nastavnica Vesna Stančin  je s početkom ove školske godine otišla u mirovinu. Njeno mjesto na čelu naše zadruge preuzela je učiteljica razredne nastave Sanja Zornjak Picer. Gospođa Vesna Stančin je sada suradnica zadruge koja će i dalje raditi s djecom i prenostiti im svoje znanje, ideje i pomagati im u razvijanju njihove kreativnosti kroz rad u zadruzi.

 

 Voditeljica sekcije izrade mozaika i oslikavanja stakla je profesorica likovne kulture i akademska slikarica Mihaela Olujić koja je nastavila rad nastavnice Stančin u redovnoj nastavi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
TražilicaKontakti

Upisi

Idemo u srednju!

 

Tableti - upute

Upute

Priloženi dokumenti:
Postavljanje APN-a.pdf


Žarko Manjkas Crvenkapa

Školska knjižnica


Natjecanja

 


SCIENCE CLUB


Školski list


e-Dnevnik


 

 


Osiguranje

Ambidekster


Obrazovanje


 

 

 

 

Free counters!


Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 2. 2012.

Ukupno: 968560
Ovaj mjesec: 5648
Ovaj tjedan: 1343
Danas: 109
preskoči na navigaciju