preskoči na sadržaj
Povijest eko škole

 

U istočnom dijelu grada u Studentskom gradu okruženom zelenilom smjestila se naša škola.S radom je započela 1971.godine, a u program Eko škola uključili smo se početkom 1997. godine.

Svaka eko škola mora imati svoj znak- logotip. Mi smo izabrali hrast i sovu jer se naša Dubrava razvila na dubu tj.hrastu, a u našem naselju sova je autohtona ptica koja je i simbol mudrosti.

Do 2001.godine marljivo smo radili na promicanju odgoja i obrazovanja na području zaštite okoliša i održivog razvoja kako bismo stekli status Eko škole.U ožujku 2001.godine s temom projekta "SAČUVAJMO KAPLJICU VODE" našli smo se među dvadeset škola u Hrvatskoj koje su za svoj rad nagrađene podizanjem Zelene zastave.

Nakon toga počeli smo širiti naš projekt i gasiti sijalice koje su nekad znale bezrazložno gorjeti.

Nastao je tako novi projekt "ŠTEDIMO ELEKTRIČNU ENERGIJU":Osim racionalizacije potrošnje vode i električne energije bavimo se i otklanjanjem sitnog otpada u školi. Organiziramo sakupljanje starog papira s ciljem očuvanja naših šuma.Sav prihod od skupljenog papira doniramo socijalno ugroženim učenicima naše škole.

Ovakav rad doveo nas je do drugog podizanja Zelene zastave u ožujku 2003.godine.

Značajno je dobiti zastavu, ali je još značajnije da smo učvrstili ljubav prema prirodi, okolišu, zemlji i čistoći te ustrajali na razvoju svijesti o potrebi očuvanja prirode i okoliša.

To nas je potaklo da krenemo dalje s novim projektom "ZDRAV ŽIVOT" koji smo provodili u suradnji s projektom Eko-centra Mavrović u kojem smo sudjelovali na radionicama.Cilj projekta bio je podizanje ekološke svijesti o zdravom načinu prehrane, usvajanje zdravih navika i ekološkog življenja.

Značajan dan za nas bio je 15.travnja 2005.godine kad mo Zelenu zastavu podigli i po treći put.

Nakon toga nastavili smo marljivo raditi i uočili potrebu za promicanjem zdravog načina života i pravilne prehrane. Tako je nastao i novi projekt "ZDRAV ŽIVOT I PRAVILNA PREHRANA" kojim smo htjeli potaknuti učenike da  se pravilnije hrane.Proveli smo ankete i održali predavanja i radionice kako bi učenike upoznali sa zdravim i korisnim namirnicama.

 

Taj projekt doveo nas je 27.4.2007.godine do podizanja zelene zastave po četvrti put.

Nakon toga nastavili smo s predanim radom. Uključili smo se intenzivnije u prikupljanje staroga papira i uredili smo naš školski vrt. Redovito smo obilježavali sve eko datume i održavali radionice na temu ekologije.

U ožujku 2009. godine obnovili smo ponovo status Eko škole i podigli zelenu zastavu po peti put.

Natjecanja i dobrih rezultata zaista je mnogo. Svake godine sudjelujemo u obilježavanju Dana kruha u Remetama,na kvizu "Lijepa naša" te u raznim radionicama i predavanjima na temu ekologije. Bavimo se temama važnim za život i očuvanje prirode kao što su : štednja vode i električne energije, zbrinjavanje otpada, recikliranje sitnog otpada i uporaba istog u izradi novih uporabnih predmeta, održivi razvoj-obnovljivi izvori energije, izrada eko sapuna, sadnja ljekovitih i aromatičnih biljaka...

Svojim ustrajnim radom i brigom za okoliš u travnju 2011. godine obnovili smo eko status i po šesti put te dobili " zlatni status" Eko škole.

Nakon obnove statusa nastavili smo marljivo raditi te smo organizirali različite ekološke aktivnosti koje pridonose podizanju ekološke svijesti. Svake godine obilježavamo i Dan ekologije, dan posvećen u potpunosti ekologiji. Tako smo jedne godine organizirali izložbu "Otpad nije smeće", a iduće godine bavili smo se načinima zaštite vode i nizom aktivnosti i pokusa prikazali na koje načine možemo pozitivno djelovati.

2015. godine posjetili su nas nacionalni koordinatori Eko škola i nakon uvida u dokumentaciju pohvalili naš rad te smo se prijavili za obnovu statusa. Na svečanoj konferenciji svih Eko škola održanoj 15.5.2015. godine obnovili smo status te smo dobili potvrdu za "dijamantni status".

Sve nagrade, pohvala su svim učenicima, učiteljima i ostalim djelatnicima škole, roditeljima, lokalnoj zajednici i medijima.

Ponosimo se našim radom,ali smo i dalje ustrajni u širenju eko aktivnosti u koje ćemo još više nastojati uključiti roditelje, školsku liječnicu, medije i lokalnu zajednicu.

 
TražilicaKontakti

Upisi

Idemo u srednju!

 

Tableti - upute

Upute

Priloženi dokumenti:
Postavljanje APN-a.pdf


Žarko Manjkas Crvenkapa

Školska knjižnica


Natjecanja

 


SCIENCE CLUB


Školski list


e-Dnevnik


 

 


Osiguranje

Ambidekster


Obrazovanje


 

 

 

 

Free counters!


Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 2. 2012.

Ukupno: 968553
Ovaj mjesec: 5641
Ovaj tjedan: 1336
Danas: 102
preskoči na navigaciju