preskoči na sadržaj
Oglasna ploča

Sjećanje

Žarko Manjkas Crvenkapa (Zagreb, 10. 8. 1967. - Bogdanovci, 10. 11. 1991.)       

          Žarko Manjkas Crvenkapa rođen je 10. kolovoza 1967. u Zagrebu. Prije rata živio je u Studentskom gradu u kojem je pohađao našu OŠ Vjenceslava Novaka. Svi koji ga poznaju govore da je bio skroman, požrtvovan i izuzetno domoljuban. Na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku Manjkas kao dragovoljac odlazi braniti Vukovar. Inače, dobio je nadimak Crvenkapa jer je stalno nosio crvenu beretku. Njegovi suborci ističu njegovu hrabrost, ali i veselu crtu kojom je taj mladić zračio. U borbama je uništio 12 protivničkih tenkova, a skoro je izgubio sluh jer mu je zolja eksplodirala pokraj uha.

          Unatoč snažnom otporu branitelja četnici osvajaju Bogdanovce      10. studenoga 1991. godine. Branitelji i civili koji su ostali u selu prisiljeni su na uzmak kako ne bi pali u neprijatelju u ruke. Uslijedio je proboj kroz kukuruzišta prema Nuštru i Vinkovcima  koji su bili pod kontrolom hrvatskih snaga. 10. studenoga 1991. pri izlasku iz sela upali su u minsko polje, a kako bi se probili, Žarko i njegovi suborci svjesno su žrtvovali svoje živote stajući na čelo kolone i probijajući put kroz minsko polje kako bi spasili druge u tzv. Štafeti smrti. Predvodeći povlačenje, stao je na minu i iskrvario za pet minuta. Zahvaljujući i njegovoj žrtvi, spašeni su mnogi životi civila i branitelja koji su preživjeli užas i dokopali se slobodnog teritorija. Svih ovih dugih 28 godina tragalo se za njegovim posmrtnim ostatcima koji su pronađeni u masovnoj grobnici u Marincima, a identificirani su na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

          Iako se za Žarkovim posmrtnim ostatcima tragalo svih ovih godina, njegovi prijatelji i suborci nikada ga nisu zaboravili. Pokazatelj je i podizanje Spomen parka u Studentskom gradu koji nosi njegovo ime. I naša škola redovito posjećuje spomen obilježje i prisjeća se paljenjem svijeća, cvijećem i molitvom svog učenika. Jer naš heroj i junak to i zaslužuje.

Više o Žarku Manjkasu Crvenkapi možete pročitati na priloženim poveznicama:
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nikolina Turkalj   datum: 26. 2. 2020.

EKO ŠKOLA

Godine 1991. naša škola postala je članom Pokreta prijatelja prirode, danas Udruge "Lijepa Naša" . 1997. uključeni smo u program "Eko škola".

ŽUBOR 

Ponosni smo na naš školski list Žubor koji izlazi od 1975. godine.

HIMNA ŠKOLE 

Naša škola 2010. godine je dobila i himnu, tekst i glazbu napisao je učitelj glazbene kulture Vlado Matić.

LISTEK

Učeničku zadrugu "Listek" smo osnovali 2002. godine. Radimo od početka na očuvanju okoliša i kulturne baštine.

 

 

 

 

 

 

 

Tražilica

Kontakti

Upisi

Idemo u srednju!

 

Tableti - upute

Upute

Priloženi dokumenti:
Postavljanje APN-a.pdf


Žarko Manjkas Crvenkapa

Školska knjižnica


Natjecanja

 


SCIENCE CLUB


Školski list


e-Dnevnik


 

 


Osiguranje

Ambidekster


Obrazovanje


 

 

 

 

Free counters!


Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 2. 2012.

Ukupno: 968556
Ovaj mjesec: 5644
Ovaj tjedan: 1339
Danas: 105
preskoči na navigaciju